Det var vist Prince Light, jeg røg i universitets lille åbne gård, mens jeg pløjede mig igennem de to bind: Lykke Per I og II. Trukket til eksamen i Litterær Metode og Analyse. Aldrig læst i løbet af semesteret. Jeg var presset, ikke-ryger og lige blevet forladt af min kæreste. Det blev til mange smøger. Og et 11-tal. Efter 18 år genså jeg Lykke Per. På film og fra et andet sted i livet. Det kom der disse 5 refleksioner om virksomheders grundfortællinger ud af (undskyld litterære analytikere, men jeg gik en anden vej, det bærer følgende præg af):
1. Sug næring fra rødderne
Lykke Per fornægter sine rødder, og det giver ham en masse bøvl. Først til sidst forstår han, at han prøver at løbe fra noget, der er en del af ham selv. Det kan man ikke (hvis nogen skulle være i tvivl):
Er du en af dem, der vil drive virksomhedens arbejde i en meningsfuld retning, så undersøg hvad jeres DNA er: Hvad var stiftenerens oprindelige idé? Hvad gør det ved jer, at virksomheden holder til i en bestemt område – eller agerer under bestemte forhold? Hvad er det for et klientel, I tiltrækker? Hvad har I historisk set altid haft på den uofficielle agenda? Hvad er I i stand til at levere?
Jeg har aldrig hørt om nogen, der har nogensinde deres rødder i en imageanalyse. For vi dannes – ligesom Lykke Per – i mødet med andre, men det er i mødet med os selv, vi forstår.
2. Brug Jakobe-blikket
Jakobe, Lykke Pers store kærlighed, ser ikke kun drænsystemer, bølgeenergi og vindkraft som ‘tekniske ingeniørudfordringer’, men som vejen til mennesket frie bevægelse og sandt demokrati. Præcis som hun ikke kun ser en skole for fattige børn som næring til hjerner og maver, men som vejen til at bryde den sociale arv og ændre menneskeskæbner. Sådan kan du også se:
Kom lidt på afstand af det – sikkert utrolig meget forskellige – jeres virksomhed arbejder med, så du kan se det lidt fra oven. Hvad er den højere mening med alt det, I gør? Hvordan bidrager det til at forbedre menneskers liv? Hvad er det for en værdi, I skaber – ud over den på bundlinjen – som rammer medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere i hjertet?
3. Tag på dannelsesrejse
Lykke Pers hoved er fuld af idéer og tegninger og visioner. Han ser en stor havn i Esbjerg, som forbinder Danmark med Tyske havne og resten af verden, hvor andre ikke engang kan se ud over egen næsetip. Det er sikkert en diskussion værd – et andet sted – om Lykke Per lykkes eller ej, men kaster sig ud i det, gør han i hvert fald. Hvornår har du gjort det samme?
Lad være med konstant at se bagud for at finde ud af, hvordan I plejer at løse en udfordring eller vurdere, hvad der fremover er rentabelt og kan lade sig gøre. I går har ikke altid svaret på i morgen. Så se mere fremad. Lad visionen guide jer og find tilliden frem: I lærer en vej frem gennem de udfordringer, I møder, og I behøver ikke kende alle svar på forhånd.
Flere dannelsesrejser ud i ukendt land, mere adaptiv tænkning og ledelse, tak!
…
Tak for inspiration til Henrik Pontoppidan, Lykke Per, Jakobe og Prince Light. Foto: Simon Matzinger on Unsplash